Innovatie: EcoSwing

Waarom
Windturbines worden steeds groter, zwaarder en krachtiger. Mooi voor de hoeveelheid opgewekte energie, maar steeds lastiger voor het transport van de materialen en de installatie. In een Europees project ECOSWING werkt een consortium van partijen aan de eerste supergeleidende windturbine aandrijving ter wereld. Veel lichter en compacter en -is de bedoeling- veel goedkoper.

Wie
9 partners uit 5 landen vormen het consortium. Een project waarbij alle onderdelen van de keten vertegenwoordigd zijn: met de eindgebruiker (in de lead), een ingenieursburo met ervaring in supergeleiding, een universiteit , een certificeerder en een testfaciliteit.

Wat
Het 4 jarige project Ecoswing wordt Europees gefinancieerd vanuit Horizon 2020. Doel is het demonstreren van de eerste supergeleidende windturbine-aandrijving, low cost en lichtgewicht.

Elementen uit het ambitieuze project

  • ontwerpen, ontwikkelen en bouwen van een supergeleidende windturbine aandrijving
  • testen van de aandrijving in een bestaande, moderne windmolen
  • duurproef van minstens 12 maanden
  • aantonen dat de kosten van de supergeleidende aandrijving in kosten kan concurreren met de huidige aandrijvingen mbv magneten

Waar

Envision, de projectleider, heeft voor de test een 3,6 MW wind turbine bij Thyborøn, aan de kust van West- Denemarken ter beschikking gesteld. Een GC-1 type, een twee-bladige turbine met een rotor diameter van 128 meter. DE bestaande aandrijving is vervangen door het nieuwe supergeleidende ontwerp en vanaf 6 december 2018 draait de molen en levert effectief stroom aan het net. De uitgebreide testperiode is begonnen!

Een team van de technische universiteit Twente was betrokken bij het ‘koude’ gedeelte. Een supergeleider is gemaakt van materiaal dat stroom geleid zonder weerstand. Hierdoor zijn grote stromen en sterke magneetvelden mogelijk, maar de supergeleider moet wel gekoeld worden tot maar liefst min 240 graden Celsius. Het team uit Twente is gespecialiseerd in supergeleidende materialen. Het team werkte samen met verschillende Nederlandse bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *