Met de bus door het Groninger landschap 

Op 18 januari organiseerde ENTRANCE, de energieproeftuin van de Hanzehogeschool,  samen met de gemeente Groningen een waterstofbustour. Voornaamste doelgroep bestond uit  (MKB)ondernemers, verbonden via het Hydrogreenn netwerk. Maar er was ook plek voor een aantal ENTRANCE collega’s. We boften.

Het was 18 januari echt ’technisch weer’. Stralend blauw in de ochtend, vrijwel geen wind en een witte wereld. De tour ging naar de waterstof-verwarmde huizen in Wagenborgen en het waterstofplein in Siddeburen. 

Sybe bij de Ley en collega’s van Enexis en een aantal mensen van de Energiewacht gaven ons tekst en uitleg. Het waterstofplein, een stuk van 50×50 meter ligt op het terrein van een boer die graag wil verduurzamen, flink wat zonnepanelen heeft en op dit moment 1 kleine windmolen. Verdere opwek van hernieuwbare energie is niet mogelijk omdat er vanwege netcongestie niet meer stroom terug kan worden geleverd. Wat doe je dan met je groene stroom?
 

Netbeheerder Enexis wil graag ervaring opdoen met het gebruik van waterstof (als vervanger van aardgas) in een proef in de gebouwde omgeving. In Wagenborgen doen zij nu een pilot project van 10 jaar. Samen met onder andere  woningcorporatie Groninger Huis zochten ze 40 huurhuizen uit in de dorpskern van Wagenborgen. Aan de 40 huurders vroegen zij of ze mee wilden doen met de proef. 33 stemden in. Alle huizen zijn eerst geïsoleerd, kregen een nieuw dak en dubbel glas. Voor de mensen die meedoen met de pilot ging het verder: zij kregen een waterstofverwarmingsketel, een hybride warmtepomp, een inductiekookplaat en de garantie dat zij de komende 10 jaar  niet meer voor waterstof betalen dan de prijs van aardgas. 

De groene waterstof die nodig is voor dit project wordt nu nog met tubetrailers aangevoerd. De tubetrailer dient meteen als tijdelijke opslag van waterstof. De bedoeling is om in een volgende fase van het project ook een electrolyser op het waterstofplein te zetten. Dan kan de boerin (zij doet meestal het woord) ook de extra stroom van de beoogde twee extra molens en extra zonnepanelen meteen kwijt. Voor de lokale waterstofproductie.

Op het waterstofplein wordt de waterstof van 200 bar druk teruggebracht naar 8 bar. Dan gaat een 2,5 km lange leiding van Siddeburen naar Wagenborgen (een nieuw aangelegde) leiding. Op dit moment zijn 14 van de 33 deelnemende huizen al ‘op waterstof gezet’. De bijna 20 andere huizen worden stuk voor stuk omgezet, steeds met deels andere ploegen monteurs van Enexis. Voor de aansluiting wordt in het dorp de ‘oude’ aardasleiding nu voor waterstof gebruikt. Ook daar willen de betrokken partijen ervaring mee opdoen. Het project is immers bedoeld om van te leren.

Hier ligt een link met ENTRANCE. Enexis heeft aan ENTRANCE gevraagd om opleidingsmogelijkheden voor hun technici in het werken met lage druk waterstofleidingen. Dit kan perfect op het ENTRANCE terrein, met het 4-8 bar waterstofnetwerk van RENDO, en de eigen WING -waterstofleiding op 100 bar. De gesprekken zijn in een vergevorderd stadium. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *