Staal Straal Stadskanaal

Hoe vaak kom je een bedrijf tegen met 8 klinkers in de bedrijfsnaam, waarvan allemaal een ‘a’.  Vorige week waren we met een team van experts op bezoek bij Staal Straal , de nieuwe vestiging in Stadskanaal. We konden het niet missen want aan de straat op het bedrijventerrein stonden bordjes ‘Waterstof Booster’ die de richting aangaven.

Staal Straal is gespecialiseerd in handstralen, coaten en poedercoaten van metalen constructies. Op dit moment op locatie in Zuidbroek met verschillende bedrijfshallen voor stralen en coaten.  Staal Straal is bezig met het uitbreiden van een nieuwe poedercoatinstallatie op een nieuwe bedrijfslokatie in Stadskanaal. 

Marijn Goossens, algemeen directeur van dit poedercoatbedrijf heeft ondersteuning aangevraagd via de ‘voucherregeling’ bij het project Groene Waterstof Booster. De ondersteuning bestond in dit geval uit een verkenningstafel, waarbij we met een team van experts naar de specifieke omstandigheden bij het bedrijf keken. 

In het kader van verduurzaming van het bedrijfsproces is het de bedoeling  een nieuwe poedercoatingsoven aan te schaffen (deels elektrisch, deels gasgestookt)  die ook geschikt is voor  het bijmengen van waterstof.

Staal Straal wil de mogelijkheden verkennen voor het zelf produceren van H2, in eerste instantie voor eigen verbruik. In later stadium wellicht breder. Dan kan contact gezocht worden met andere bedrijven op het bedrijvenpark. De eerste gesprekken zijn gestart met gemeente Stadskanaal en provincie.

Vast eerste programmaonderdeel (na de koffie) is een rondleiding door het bedrijf. Door de enorme hal. Initieel was in dit bedrijf een producent van landbouwmachines gevestigd, met in een klein deel van de hal een poedercoatinstallatie. De productie van machines is verhuisd, de poedercoatinstallatie is achtergebleven. In de grote hal is nog veel ruimte om uit te breiden. 

Een belangrijke conclusie van deze sessie was dat het goed onderzoeken van de volledige elektrificatie optie in dit proces waardevol lijkt. Verder zijn er verschillende contacten gelegd voor mogelijke vervolgstappen.

Met dank aan Marijn Goossens voor de gastvrijheid en de experts Tjerk, Robbert, Sander en Britta voor hun bijdrage.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *