Over EnergyGardenNL

Op het raakvak van Onderwijs, Onderzoek en Innovatie.
Op het gebied van Energietransitie en Verduurzaming.
Door Samenwerken, Verbinden en Kennisdelen.
Daar levert EnergyGardenNL haar bijdrage.

Het begon met een essay in 2017

Het was mei 2017 en ik was al meer dan 25 jaar in dienst bij Gasunie. Als onderdeel van een tweeweekse training Energy transition & innovation was de opdracht een essay te schrijven en dat te presenteren aan de overige deelnemers. De titel van mijn essay was:

People in Power (driving the energy transition)
a learning environment 
for future and current energy workers.

In het essay beschreef ik een methodiek die ik ‘EnergyGardenNL’ noemde. Waarbij verschillende experts zich, in een gefaciliteerde sessie, samen buigen over een energievraag van een ondernemer. Alsof de ‘energietuin’ – in 2017- al bestond. Met als voorbeeld de waterstofwaarde keten.

“EnergyGardenNL is a learning environment adapted to an energy world in transition and increased employee mobility. Interdisciplinary skills development is critical because these capabilities align with the organisational shift to networks of teams. EnergyGardenNL invests in a place to bring people together for cross-functional and interdisciplinary programs in addition to great learning from real questions in energy value chains”

Geïnspireerd door Wim van Gemert, bedenker en founder van EnTranCe, de energieproeftuin van de Hanzehogeschool  in Groningen en voormalig  leading lector EnergieTransitie.
Waarom ga je het niet echt doen? vroeg Wim, toen ik hem het essay liet lezen.

Waarom niet? 

Vanaf mei 2018 ben ik aan de slag als zelfstandig energieprofessional. Als adviseur, projectleider, columnist, docent, presentator, verbinder, illustrator. 
Vrijwel direct rolde ik in de voorbereiding van een projectaanvraag dat ‘De Groene Waterstof Booster’ zou worden (2019-2023). Met (ook ex-Gasunie) collega Lucas Lambers ontwikkelde EnergyGardenNL de waterstof- clinic, nog steeds een succes. 

Tekeningen

Met mijn eerste verdiensten als zelfstandige -in 2017-  kocht ik een ipad met tekenpen. Sindsdien gebruik ik vaak tekeningen en infographics voor het samenvatten van ingewikkelde onderwerpen en voor het visualiseren van activiteiten. En kan ik mijn vroegere liefde voor tekenen in mijn werk toepassen.