Groot ambachtelijke bakkerij

Kort geleden was ik te gast bij bakkerij van der Zee in Garijp. Samen met Reinier van der Vecht van Stork faciliteerde ik een workshop (verkenningstafel) als onderdeel van project Groene Waterstof Booster. 

Met een groep experts van KIWA, DNV, Summit Engineering en AMF Bakery systems verkenden we mogelijkheden en aandachtspunten voor het inzetten van (groene) waterstof in de bakkerij. 

Atze van der Zee
4e generatie

In juli hadden we de bakkerij  van 4e generatie eigenaren Atze en Oege van der Zee al eens bezocht: voor een kennismaking en als voorbereiding op de workshop. We waren toen al onder de indruk van de bakkerij, en nu we voor de tweede keer een rondleiding kregen, nog meer. Alle stappen van brood bakken zoals je dat thuis doet, maar dan in het groot. Reusachtige deeghaken, een meer dan huiskamergrote rijskast, robots die met bakblikken jongleren, 12.000 broodjes/uur, lopende banden met broden hoog bioven je hoofd langs, geprogrammeerde ovens. Een enorme koeltoren waar de broden die uit de lange tunnelovens komen in in grote cirkels van boven naar beneden draaien. Na twee uur zijn ze beneden en afgekoeld en kunnen verpakt worden. Dan in rekken en klaar voor vervoer. Om half drie s’ nachts komt de eerst chauffeur de voor hem klaarstaande rekken met broden laden. Dagelijks 8 vrachtwagens, een naar Nieuwegein (Cross docking) en de rest naar Noordelijke winkels en supermarkten.

Geur van vers brood

En natuurlijk de geur van vers brood, zo gauw je van het kantoor deel van het gebouw de bakkerij in gaat. Witte jas, haarnetje, handen gewassen en ontsmet en de schoenen ontsmet door het lopen over een bruggetje met draaiende borstels. Koud is het niet in de bakkerij, een graad of 26, door de continue gebruikte ovens. 6 dagen per week, 3 ploegen dienst. Alleen de zaterdag  wordt niet gebakken, dat is de schoonmaak dag. 

Broden worden in de mandjes gekeerd
Rondleiding voor GWB experts door Atze van der Zee (midden)
Een van de branders, nu op aardgas
Koeltoren
Dagvers
Robot
En verder?

De resultaten van de verkenningstafel hebben we besproken met de opdrachtgever Atze van der Zee. “Sommige van mijn vragen rond de mogelijke inzet van waterstof zijn beantwoord“, aldus Atze, “ik heb er wel meer vragen voor teruggekregen” . In ieder geval zijn er aanknopingspunten om verder na te denken en ‘no regret’ stappen te zetten in het verduurzamen van de bakkerij. 

Voor wie is zo’n GWB-voucher en wat kun je ermee?

De doelgroep bestaat uit  innovatieve MKB’s in Noord Nederland -Drenthe, Friesland en Groningen – die iets met waterstof doen of willen doen, en daarbij een zetje in de rug kunnen gebruiken. Met een voucher krijgt de MKB-er toegang tot waterstofkennis  en -ervaring en/ of de mogelijkheid om gebruik de waterstoffaciliteiten op EnTranCe te gebruiken. Met een bescheiden eigen financiele inbreng werkt de voucher als een soort hefboom: 1000 euro investeren om 5000 euro als ‘waarde’ terug te krijgen voor een ‘kleine voucher’;  4500 euro investeren  om 15.000 euro als ‘waarde’ terug te krijgen in geval van een grote voucher. En in veel gevallen is er naast het resultaat van de specifieke ‘voucher-vraag’, ook nog sprake van spin off in de vorm van verdiepte netwerkcontacten en/of nieuwe ideeën en/of uitbreidingen en/of nieuwe afspraken en/of kennisdeling.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *