René Brons – kip en ei tegelijk

Maandagochtend 12 november ga ik op bezoek bij René Brons in Hoogezand. In de nieuwe hal van Holthausen Clean Energy Solutions.  Voor een interview in de serie Mensen in Energie.

Wie ben je?

René Brons, 40 jaar, woonachtig in Hoogezand, tegenwoordig onderdeel gemeente Midden Groningen. Getrouwd, 3 kinderen. Na een studie marketing management & communicatie in Groningen was de vraag waar op zoek te gaan naar werk. Omdat veel marketing-banen in de randstad te vinden zijn en René graag in de buurt van d’Olle Grieze bleef wonen ging hij op zoek naar een baan in het Noorden. Het werd een baan als teamleider bij een schoonmaakbedrijf van woensdag tot zondag, al snel gevolgd door een IT functie bij Sogeti, een Cap Gemini dochter. René had altijd al interesse in energie en toen hij een advertentie van GasTerra zag -waar IT-ers gezocht werden om het hele IT landschap aan te pakken- was dat een mooie stap. Tussen IT en business in, een prachtige plek, en heel leerzaam, vertelt René met zichtbaar enthousiasme. Bij GasTerra werd René besmet met het virus van energietransitie en de uitdagingen die dat met zich meebrengt. Van nature ben ik iemand die oplossingsgericht denkt, ik mag -soms vervelende eigenschap misschien – me graag bemoeien met andere processen, om tips en adviezen te geven,aldus René.  En de energietransitie is een harde noot om te kraken, veel uitdaging.

René Brons

René wilde concreet aan de gang en die mogelijkheid vond hij in eerst een detachering vanuit GasTerra bij Holthausen in 2015 en anderhalf jaar later in de definitieve overstap. Samen met broers Stefan en Carl Holthausen heeft hij Holthausen Clean energy solutions opgezet, een bedrijf gericht op oplossingen in duurzame energie. Momenteel ligt het zwaartepunt op waterstof en dan specifiek in de mobiliteit. Opgericht eind 2016, en inmiddels doorgegroeid naar 20 werknemers.

Inspiratie?
Bij GasTerra werd René besmet met het energietransitievirus, zoals hij het noemt. Hij heeft veel bewondering voor zijn toenmalige GasTerra collega Hans Overdiep, een voorbeeld voor René, iemand die zich met tomeloze energie inzet voor veranderingen in de energiewereld. Dat is prachtig, dat wil ik ook, dacht hij. Gevraagd naar inspiratiebronnen, denkt René even na. Dat is voor hem heel divers, heel veel mensen. Iemand die vrijwilligerswerk doet en in weer en wind op stap is vindt René minstens even belangrijk als een algemeen bekende beroemdheid.

Sterk punt Clean Energy Solutions (moeder)
René hoeft niet lang na te denken over het sterkste punt van Holthausen Clean Energy Solutions. Bevlogenheid!  Net wat harder lopen dan de omgeving. Doordrongen zijn van het bewustzijn dat het tijd is om te handelen, we moeten veranderen, (notie die iedereen hier in het noorden heeft vanuit de aardbevingen) voor het bedrijf, voor de regio, voor de aarde. We hebben maar 1 planeet. Onvoorstelbaar dat we niet sneller bewegen met zijn allen. Bijzonder dat we dit kunnen doen als klein bedrijf, vervolgt René, de positie kunnen nemen die we nu hebben. En op een aantal zaken vooruitlopen. We kunnen stappen zetten omdat we niet gehinderd worden door te veel historie op dit vlak.

Een stevige basis ligt in het familiebedrijf: handel in flessengas en verzorgen van veiligheidsopleidingen en een goed doordachte strategie voor het nieuwe bedrijfsonderdeel. Groen gas, LNG, Elektriciteit. In deze fase ligt de nadruk op het ombouwen van (elektrische) voertuigen naar waterstof. De nieuwe bedrijfshal maakt het mogelijk grotere aantallen voertuigen tegelijk om te bouwen.
Het sterke punt van Clean Energy Solutionsis dat we in feite kip en ei tegelijk aanpakken, zegt René. Zowel de voertuigen op waterstof als de tank installaties voor de waterstof auto’s.

Korte termijn, wat houdt jullie bezig?
Dat is heel divers. Op dit moment heeft het versterken van de interne organisatie, samenwerking tussen de verschillende onderdelen en projecten binnen de groep onze volle aandacht. Hoe kunnen we elkaar versterken. Professionaliseren, optimaliseren, groei managen, financieren, continuïteit waarborgen in orderstroom en veranderende wereld.

En waar staan jullie over 2 jaar?
Zeker is dat het anders is dan nu. Hoe precies, dat gaan we zien. Clean Energy Solutions is dan verder geoptimaliseerd, geprofessionaliseerd, en voorzichtig bezig met export van voertuigen. Bestaande en nieuwe voertuigen, die omgebouwd zijn op duurzame aandrijving. We exploiteren meerdere H2 tankstations in NL. We blijven werken aan onze behoefte om een bijdrage te leveren. We weten dat het kan, dat het nodig is. We zien kansen. We willen impact maken.

Samenwerking
Er zijn veel partijen waarmee een goede samenwerking bestaat, bedrijven klein en groot, onderwijsinstellingen, overheden, gemeenten. René noemt twee recente voorbeelden. Gas 2.0 en het Mobility Innovation Center.
Als partner is Holthausen vanaf het eerste uur bij betrokken bij Gas 2.0, een project waarin de 7 Noordelijke MBO-instellingen samenwerken om waterstofonderwijs te ontwikkelen. Zorgen dat er aansluiting is vanuit onderwijs naar bedrijfsleven. Holthausen biedt als Erkend leerbedrijf stageplekken. Eerdere stagiaires uit MBO en HBO zijn daarna bij Holthausen in dienst getreden, een echte win-win vindt René. Met de Rijksuniversiteit Groningen is ook contact via deelname in een project Adapner, gericht op biogas. Recent heeft Holthausen getekend als partner in het Mobility Innovation Center, met de provincie Groningen als trekker; andere partners zijn kennisinstellingen op MBO-, HBO- en WO-niveau en bedrijven als QBuzz, Arriva en Energy Expo.

Drempel, belemmering
Het lastigste punt voor Clean Energy Solutions, gestart in december 2016, is de financiering. Het zou niet een belemmering moeten zijn, vindt René, maar heeft zijn tijd nodig. Het hoort bij het ondernemerschap. Als we over 1 jaar weer met elkaar praten, lacht René, zou het geregeld moeten zijn. Na drie jaar (goed) draaien ben je uit de opstart fase, dan gaat het makkelijker bij de bank. Dat geeft rust.

Laatste vraag: waar sta jij zelf over 5 jaar?
Eerst even stil, dan stellig: Nog steeds business development. Nog steeds bij Holthausen, we zijn gegroeid. We zijn en blijven verbeteringsgericht bezig. Met oog op concrete bijdrage aan de energietransitie. De grote uitdaging van dit moment, stelt René, en dat blijft zo de komende tientallen jaren.

 
Tineke en René, voor een waterstof voertuig van de gemeente in ombouw

Afsluitend geeft René me nog een korte tour door de nieuwe loods, en ook nog even door de oude hal. De kleur rood valt op, de huisstijl van de gemeente Groningen, die voortvarend bezig is met het verduurzamen van haar wagenpark en al verschillende voertuigen heeft laten ombouwen op waterstof.

Het is alweer bijna het eind van de ochtend als ik vertrek, met de afspraak over een jaar weer langs te komen.